مقالات

پچ کورد فیبر نوری

پچ کورد فیبر نوری

پچ کورد فیبر نوری، فیبر نوری یکی از سریع ترین روش های اتصال به شبکه های مختلف به ویژه شبکه جهانی اینترنت است. در واقع، فناوری فیبر نوری به کاربران این امکان را می دهد که داده ها را با سرعت بسیار بالا در فواصل طولانی تر انتقال دهند. پچ کورد فیبر نوری همان کابل فیبر نوری است، با این تفاوت که به دو سر سوکت متصل است، بنابراین می توان آن را به سرعت و به راحتی به تجهیزات فیبر نوری متصل کرد. به طور کلی پچ کورد یکی از تجهیزات اساسی برای راه اندازی سیستم های مبتنی بر فیبر نوری است.

آشنایی با پچ کورد فیبر نوری

پچ کورد فیبر نوری، پچ کورد فیبر نوری که اغلب با نام های جامپر نوری و لید فیبر پچ شناخته می شود، نوعی کابل نوری برای اتصالات LC، SC، MTRJ، ST و … است و در انتهای هر سیم قرار می گیرد. در واقع پچ کورد یک سوئیچ یا دستگاه های دیگر را به کانکتور متصل می کند. کانکتورها اجازه می‌دهند که پچ کورد به سرعت به یک کلید چراغ یا سایر دستگاه‌های مخابراتی/کامپیوتری متصل شود. همانطور که می دانید کابل فیبر نوری از یک یا چند رشته شیشه تشکیل شده است. این الیاف که با پوشش مناسبی پوشانده شده اند، انتقال اطلاعات را با سرعت بالا به صورت پرتوهای نور و در فواصل طولانی فراهم می کنند. یکی از تفاوت های پچ کورد و کابل شبکه، اتصالات از قبل قطع شده آن است. این کانکتورها به سیم پچ فیبر نوری اجازه می دهد تا به راحتی به یک سوئیچ نوری یا سایر تجهیزات شبکه متصل شود.

یکی از اصطلاحات رایج در فیبر نوری کلمه کر یا core است. این کلمه به معنای هسته است و به ناحیه عبور نور اشاره دارد. هسته فیبر نوری بخشی از فیبر است که نور را هدایت می کند. هرچه تعداد هسته ها بیشتر باشد، نور بیشتری از طریق کابل منتقل می شود. سه اندازه اصلی هسته عبارتند از: 1.قطر 9 میکرومتر (تک حالت)، 2.قطر 50 میکرومتر (چند حالته)، 3.قطر 62.5 میکرومتر (چند حالته). این قطعات علاوه بر رنگ پچ کورد فیبر نوری، ویژگی های مشترک دیگری نیز دارند که عبارتند از: کمترین میزان تلفات انتقال یا از دست دادن قدرت سیگنال (اتلاف درج)، تلفات برگشتی بالا در برابر ناپیوستگی در سیستم انتقال نور (افت برگشتی)، تکرارپذیری، قابلیت تعویض، سازگاری محیطی بالا.

ساختار سیم پچ فیبر نوری بدین صورت است که از یک هسته با ضریب شکست بالا ساخته شده است که توسط یک غلاف با ضریب شکست کم با الیاف آرامید احاطه شده است. شفافیت هسته (کر) امکان انتقال سیگنال های نوری را با تلفات بسیار کم در فواصل طولانی فراهم می کند. الیاف آرامید با ضریب شکست کم نور را به داخل هسته منعکس می‌کنند و در نتیجه حداقل سیگنال را از دست می‌دهند. انواع کابل فیبر نوری یا پچ کورد فیبر نوری از چند قسمت مجزا تشکیل شده است: 1.هسته: وظیفه اصلی انتقال اطلاعات در این قسمت انجام می شود. 2.روکش شیشه ای: لایه اولیه اطراف هسته اغلب از شیشه ساخته شده است تا سرعت و کیفیت انتقال داده را در بهترین حالت حفظ کند. 3.پوشش: هسته و پوشش شیشه ای اطراف آن احتمال شکننده بودن بالایی دارد، بنابراین لازم است با پوشش مقاوم تری پوشانده شود. 4.تقویت کننده یا لایه ی مقاوم، 5.ژاکت بیرونی یا لایه ی محافظ بیرونی.

در این تصویر ویژگی های پچ کورد فیبر نوری را می بینید.

در این تصویر ویژگی های پچ کورد فیبر نوری را می بینید.

آشنایی با انواع پچ کورد فیبر نوری

پچ کورد فیبر نوری، پچ کوردهای فیبر نوری بر اساس مشخصات و استانداردهای مختلفی مانند نوع کابل، نوع انتقال، نوع پوشش، نوع اتصال، رنگ و معماری طبقه بندی می شوند. در تولید پچ کورد فیبر نوری، نوع کابل پچ کورد نقش بسزایی دارد در ادامه به بررسی انواع پچ کورد بر اساس نوع کابل می پردازیم.

پچ کورد فیبر نوری بر اساس نوع کابل

پچ کورد فیبر نوری تک حالته: در دو سر پچ کوردهای فیبر نوری تک حالته یا سینگل مود، از کابل فیبر تک حالته حجیم با هسته 9/125 میکرون و کانکتورهای فیبر نوری استفاده شده است. رنگ کابل فیبر نوری سینگل معمولا زرد است. پچ کورد فیبر نوری چند حالته: پچ کورد فیبر نوری چند حالته یا مالتی مود از کابل فیبر چند حالته با هسته 62.5/125 میکرون یا هسته 50/125 میکرون استفاده می کند و با اتصال دهنده های فیبر نوری چند حالته در هر دو طرف پایان می یابد. رنگ سیم فیبر نوری چند حالته معمولاً نارنجی است. پچ کورد فیبر نوری چند حالته 10 گیگ: پچ‌کوردهای فیبر نوری چند حالته 10 گیگ، کابل‌های هسته‌ای 50/125 میکرونی هستند که مخصوصاً برای اترنت 10 گیگ مبتنی بر لیزر VCSEL 850 نانومتری طراحی شده‌اند. این پچ کوردها تقریباً سه برابر پهنای باند 62.5/125 فیبرهای چند حالته را ارائه می دهند. سرعت 10 گیگابیت در این کابل ها تا فاصله 300 متری و با استفاده از لیزر VCSEL 850 امکان پذیر است. رنگ کابل فیبر نوری 10 گیگ معمولا آبی است.

انواع پچ کورد فیبر نوری بر اساس ساختار

کابل پچ کورد فیبر نوری سیمپلکس: این پچ کوردها از یک هسته استفاده می کنند و ساختار ساده ای دارند و تنها یک کانکتور در دو طرف آن وجود دارد. پچ کورد فیبر نوری دوبلکس: پچ کورد فیبر دوبلکس دارای دو فیبر و دو کانکتور در هر طرف است. هر فیبر دارای برچسب A یا B است یا از اتصال دهنده های رنگی مختلف برای علامت گذاری قطب ها استفاده می کند. پچ کورد فیبر نوری ریبون fan out: این نوع کابل نوع خاصی از پچ کورد فیبر نوری است که برای اهداف خاصی طراحی و مونتاژ می شود. برای مونتاژ کابل ریبون فن اوت، یک طرف آن با فیبرهای متعدد و یک کانکتور فیبر نواری مانند کانکتور MTP و طرف دیگر با یک کابل مالتی پلکس و کانکتورهایی مانند ST، SC، LC و غیره ترکیب می شود.

انواع پچ کورد فیبر نوری بر اساس نوع کانکتور

تعداد اتصالات مورد استفاده برای ایجاد اتصال در شبکه فیبر نوری بسیار زیاد است. به طوری که تقریبا 100 نوع کانکتور مختلف تا به امروز توسط شرکت های بزرگ تولید کننده تجهیزات فیبر نوری تولید شده است. در این بین اتصالات رایجی وجود دارد که در اکثر شبکه های فیبر نوری با آنها مواجه خواهید شد و در اینجا به معرفی آنها می پردازیم. پچ کورد فیبر نوری LC: در دو طرف این پچ کورد یک کانکتور LC وجود دارد. تکنولوژی ساخت کانکتور LC به گونه ای است که با فشار دادن نقطه اتصال بسته می شود. بدنه این نوع پچ کورد پلاستیکی و اندازه فرول آن 1.25 میلی متر و از جنس سرامیک می باشد. اندازه کوچک این نوع پچ کورد به دلیل اشغال فضای کمی باعث محبوبیت آن شده است. اندازه این پچ کورد نصف پچ کورد st است و در کاربردهای تک حالته عملکرد بالایی دارد.

پچ کورد فیبر نوری sc: همانطور که از نام آن پیداست، هر دو انتهای پچ کورد با اتصالات sc خاتمه می یابد. کانکتور sc توسط شرکت ژاپنی NTT اختراع شد و نام آن sc مخفف کانکتور مشترک یا کانکتور استاندارد است. کاربرد اصلی این پچ کوردها در مخابرات فیبر نوری و ارتباطات داده هاست. نحوه اتصال کانکتور sc با فشار و کش طراحی شده و در ساخت آن قفلی تعبیه شده است تا اتصال دقیقی از طریق فرول سرامیکی ایجاد کند. از ویژگی های اصلی این پچ کورد می توان به قیمت ارزان، سادگی در طراحی و استفاده و دوام بالای آن اشاره کرد.

پچ کابل فیبر نوری st: مخفف Straight-Tip و به معنای نقطه مستقیم است. قطر کانکتور st با کانکتور sc و فرول آن 2.5 میلی متر است. این نوع پچ کورد توسط AT&T ساخته شد و در دهه 80 و 90 میلادی در بین طراحان شبکه بسیار محبوب بود. این نوع پچ کورد به صورت چند حالته و تک حالت موجود است و آداپتورهای سیمپلکس و دوبلکس به صورت افقی نصب می شوند. از نظر ساخت، پچ کورد ST دارای روکش فلزی یا پلاستیکی است و در دو نوع آستر فسفات برنزی و آستر اکسید زیرکونیوم عرضه می شود. اگرچه پچ کورد فیبر نوری ST یکی از نسل های قبلی پچ کورد است، اما همچنان کاربردهای خاص خود را دارد. به خصوص در شبکه های چند حالته مانند شبکه های lan در ساختمان ها و مکان های آموزشی.

در این تصویر پچ کورد فیبر نوری را با مرور ویژگی های آن می بینید.

در این تصویر پچ کورد فیبر نوری را با مرور ویژگی های آن می بینید.

انواع پچ کورد فیبر نوری

پچ کورد فیبر نوری، پچ کورد فیبر نوری fc-fc: در انتهای پچ سیم فیبر نوری fc کانکتور fc را خواهید دید. این کانکتور مانند یک پیچ به نقطه اتصال متصل می شود. fc از نام Fixed Connector گرفته شده است و توسط NTT طراحی و توسعه یافته است. بدنه این پچ کورد فلزی است اما لوله و آستر آن مانند کانکتورهای sc طراحی شده است. پچ کورد FC در حالت تک و چند حالته موجود است. این نوع پچ کورد بیشتر در محیط هایی که لرزش بالایی در محیط وجود دارد استفاده می شود. پچ کورد فیبر نوری e2000: انتهای این پچ کورد به کانکتور e2000 ختم می شود و طراحی فنری شکل آن از فرول در برابر گرد و غبار و خط و خش محافظت می کند و از خروج نور لیزر از کانکتور جلوگیری می کند. ساختار این کانکتور شباهت زیادی به کانکتور SC دارد اما اندازه آن کوچکتر است که باعث می شود فضای کمتری را اشغال کند. پچ کورد e2000 یکی از جدیدترین و گرانترین پچ کوردهای فیبر نوری است.

پچ کورد فیبر نوری mtrj: نام این پچ کورد از عبارت Mechanical Transfer Registered Jack گرفته شده است و انتهای آن به کانکتور mtrj می رسد. این کانکتور از دو نوع کانکتور MT و RJ ساخته شده است. پچ کورد mtrj از محفظه و فرول پلاستیکی ساخته شده است و می تواند دو کانکتور فیبر نوری را به هم متصل کند. کانکتور mtrj نیز توسط شرکت NTT ساخته شده است و آنها این ایده را از قالب MT ferrule گرفته اند. از نظر ظاهری کانکتور mtrj شباهت زیادی به کانکتور RJ45 دارد و اندازه آن تقریبا نصف کانکتور sc می باشد. کانکتورهای mtrj به دو صورت با دو پایه فلزی (نر) و بدون پین (ماده) عرضه می شوند. اندازه این پچ کابل ها از دوشاخه های تلفن معمولی کوچکتر است و استفاده از آنها آسان است.

پچ کورد فیبر نوری mu: در انتهای این پچ کورد یک کانکتور mu-type وجود دارد. شرکت NTT نیز در ساخت این ترکیب پیشگام بوده و حق امتیاز آن متعلق به این شرکت می باشد. کانکتور mu با روکش و محفظه پلاستیکی ساخته شده و روش اتصال آن Push & Pull می باشد. یکی از نکات قابل توجه در مورد این کانکتور شباهت فرول آن به فرول کانکتور LC است که قطر آن 1.25 میلی متر است. از نظر نحوه اتصال، کانکتور mu مانند کانکتور sc طراحی شده و گاهی اوقات به آن S کوچک نیز می گویند. کانکتورهای mu در سیستم های انتقال نوری پیشرفته، سیستم های اشتراک گذاری یا نرم افزارهایی با سرعت داده بالا استفاده می شوند. با پیشرفت‌های اخیر، انتظار می‌رود که سیم پچ mu در آینده جایگزین کانکتور sc شود.

در این تصویر ویژگی های پچ کورد فیبر نوری را در تصویر مشاهده می کنید.

در این تصویر ویژگی های پچ کورد فیبر نوری را در تصویر مشاهده می کنید.

پچ کورد فیبر نوری mpo/mtp: این پچ کورد که در انتها دارای کانکتور mpo می باشد ظرفیت بالایی دارد و برای اتصال چندین فیبر استفاده می شود. به عبارت ساده تر، این پچ کورد می تواند چندین اتصال (12، 24، 36 و …) را با یک کانکتور متصل کند. از نظر تکنولوژی ساخت، پچ کورد mpo بر اساس فرول mt-type ساخته شده و روش اتصال بر اساس سیستم فشار- کشش طراحی شده است. پچ کورد mpo معمولا در کابل های ریبون استفاده می شود. پچ کورد mtp نسخه به روز شده پچ کورد mpo است. اتصال mtp یک اتصال با ظرفیت بالا ایجاد می کند که کاربردهای زیادی به خصوص در مخابرات دارد. به دلیل اتصال mtp (فشار و کشش) کار با آن بسیار آسان است.

پچ کوردها بر اساس نوع پولیش: PC: از این پچ کورد برای کاربردهای مالتی مود و سینگل مود استفاده می‌شود. در این محصول، میزان نوری که منعکس می‌شود ۴۰ دسیبل می‌باشد. UPC: برای کاربرد سینگل مود از این پچ کورد استفاده می‌شود. در این محصول نیز میزان نوری که منعکس می‌شود ۵۰ دسیبل می‌باشد. APC: این پچ کورد برای کاربرد سینگل مود استفاده می‌شود و میزان نوری که از آن منعکس می‌شود ۶۰ سیبل می‌باشد. پچ کوردهای فیبر نوری با مواد مختلفی روکش شده اند. اکثر پچ کوردهای موجود در بازار دارای غلاف PVC، LSZH و OFNR هستند. پوشش LSZH از مواد غیر سمی تشکیل شده است و در صورت آتش سوزی بخار سمی تولید نمی کند.

در این تصویر برخی مشخصات پچ کورد فیبر نوری را مشاهده مبی کنید.

در این تصویر برخی مشخصات پچ کورد فیبر نوری را مشاهده مبی کنید.

نتیجه گیری

پچ کورد فیبر نوری، پچ کوردها تجهیزات مهمی هستند که در صنایع و مکان های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند و بر اساس شرایط کابل کشی اندازه گیری می شوند. سطح تنوع و ویژگی های مشاهده شده برای پچ کورد بر اساس نوع پچ کورد در نظر گرفته می شود و از نظر کیفیت طیفی از تفاوت ها وجود دارد. پچ کورد فیبر نوری از جمله محصولاتی است که به دلیل ویژگی های خاص و منحصر به فرد مورد استفاده بسیاری از افراد قرار می گیرد. هنگام خرید پچ کورد فیبر نوری باید به استفاده از آن و همچنین فاصله انتقال داده توجه کرد. هنگام خرید پچ کورد فیبر نوری باید به نوع آن نیز توجه کرد که چند حالته یا تک حالته است.

نکته دیگر در هنگام خرید پچ کورد فیبر نوری، توجه به نوع پوشش است. در اینجا به معرفی ساختار و عملکرد پچ کورد فیبر نوری و انواع آن بر اساس عملکرد، ساختار و اتصال پرداختیم. اگرچه انواع کابل های نوری مانند فیبر تک حالته و فیبر چند حالته به طور گسترده برای کاربردهای مختلف استفاده می شوند اما تفاوت بین آنها هنوز گیج کننده است. پچ کورد فیبر نوری به طور گسترده در برنامه های مخابراتی و ارتباطات داده استفاده می شود.

اگرچه رایج ترین کاربرد این قطعه برقراری ارتباط بین دستگاه های مختلف است، اما نقش مهمی در پهنای باند، مرور سریع و افزایش عملکرد شبکه ایفا می کند. انواع پچ کورد با کاربری های مختلف و رنگ های متفاوت در بازار شبکه موجود می باشد. دانستن رنگ پچ کورد فیبر نوری به شما این امکان را می دهد که در مواجهه با انواع آن در بازار انتخابی معتبر داشته باشید. شما همراهان عزیز می توانید برای خرید و مشاهده انواع پچ کورد فیبر نوری و سایر تجهیزات شبکه به آدرس اینترنتی ایمن ارتباط مراجعه نمایید.

سوالات متداول

نگهدارنده کابل از نظر متریال به چند نوع تقسیم می شوند؟

نگهدارنده های کابل از نظر متریال به سه نوع مواد پلاستیکی، فلزی و نیمه فلزی تولید و عرضه میشوند. مواد سازنده پلاستیکی و فلزی جزو رایج ترین مواد برای ساخت نگهدارنده کابل هستند. مواد پلاستیکی به دلیل سبک وزن تر بودن نصب آسان تری نسبت به سایر مواد ساخت نگهدارنده کابل دارند. نگهدارنده فلزی در محافظت از کابل ها از هر نوع آسیب مقاوم تر است.

آیا پچ کورد شبکه از نوع مستقیم است؟

مستقیم یا متقاطع بودن یکی از ویژگی های کابل است که به استاندارد نصب سوکت بستگی دارد. این موضوع در مورد پچ کوردها نیز صدق می کند. یعنی پچ کوردهای شبکه در دو نوع مستقیم یا متقاطع طراحی می شوند.

پچ کورد SFTP چیست؟

پچ کورد SFTP یعنی یک پچ کورد شیلد داره که دور همه‌ جفت سیم‌های داخلش یک فویل و یک توری فلزی برای ارتینگ بهتر کشیده شده.

 چگونه می توان پچ کورد مناسب را انتخاب کرد؟

باید ساختار هر کابل و محل استفاده از آن را بدانید تا هنگام خرید دچار اشتباه نشوید. برای استفاده از کابل های زیر کف کاذب باید از بهترین مارک ها و کیفیت ها استفاده کرد.

آیا می توان از پچ کورد به جای کابل شبکه استفاده کرد؟

بله، پچ کوردها از نظر ماهیت مشابه کابل های شبکه هستند. می توانید از این نوع کابل ها در فواصل کوتاه به جای کابل های شبکه استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *