رنگ بندی کابل شبکه، کابل شبکه یا کابل LAN یکی از مهم ترین تجهیزاتی است که برای داشتن اینترنت پایدار می توان از آن استفاده کرد. در واقع کابل شبکه به شما کمک می کند به حداکثر سرعتی که ارائه دهنده اینترنت پرسرعت یا به عبارتی ISP به شما ارائه می دهد برسید. اما یکی از مهم ترین عواملی که باعث می شود کابل شبکه به درستی کار کند، رعایت ترتیب رنگ بندی آن است. دانستن رنگ ها و استاندارد کابل شبکه به شما در شناخت نوع کابل کمک می کند. در این مقاله به بررسی رنگ بندی کابل شبکه می پردازیم تا بتوانید با ترتیب رنگ کابل شبکه آشنا شوید.
رنگ بندی کابل شبکه و استاندارد های آن
رنگ بندی کابل شبکه رنگ بندی کابل شبکه بسیار مهم است. رنگ کابل شبکه به معنای رنگ هایی است که برای هشت سیم در کابل استفاده شده است. به طور کلی کابل های شبکه از نوع اترنت هستند که از هشت سیم یا چهار جفت سیم تشکیل شده است. هر کدام از این سیم ها رنگ منحصر به فردی دارند و وظیفه خاصی را در شبکه انجام می دهند. زمانی که فردی می خواهد کابل شبکه که از تجهیزات شبکه می باشد را وصل کند، باید این رنگ ها را جدا کرده و به ترتیب درست کنار هم قرار دهد. دو نوع رنگ در کابل شبکه وجود دارد، رنگ های اصلی و رنگ های فرعی. رنگ های اصلی عبارتند از: آبی، سبز، نارنجی و قهوه ای. رنگ های فرعی عبارتند از: آبی سفید، سبز سفید، نارنجی سفید و قهوه ای سفید. کاربرد هر یک از این رنگ ها به این شرح است: سبز برای سیگنال های مثبت و سبز سفید برای سیگنال های منفی، نارنجی و نارنجی سفید برای دریافت اطلاعات، آبی و آبی سفید برای انتقال صدا، قهوه ای و قهوه ای سفید برای کمکی.
لازم به ذکر است که رنگ کابل و برقراری ارتباط مناسب تنها با رعایت رنگ خاص امکان پذیر است، در غیر این صورت نمی توان انتظار برقراری ارتباط مورد نظر خود با روتر را داشت. به طور کلی برای دسته بندی رنگ کابل های شبکه از دو استاندارد کلی استفاده می شود. این استانداردها عبارتند از: استاندارد T-568A و استاندارد T-568B. این دو استاندارد یکی از رایج ترین استانداردهای رنگ کابل شبکه هستند و با یادگیری نام ها می توانید کابل LAN را به خوبی خودتان تنظیم کنید. در ادامه این دو استاندارد را با هم خواهیم شناخت.
استاندارد T-568A: این استاندارد از زمان استفاده از کابل های cat5 رایج شده است. این استاندارد در اکثر نقاط جهان مانند کشورهای اروپایی و کلیه تاسیسات دولتی آمریکا مورد استفاده قرار می گیرد. در ایران کم و بیش شبکه های نصب شده با این استاندارد وجود دارد. در استاندارد T568A سیم سبز و سفید سبز وظیفه انتقال اطلاعات و سیم های نارنجی نارنجی و سفید دریافت اطلاعات را بر عهده دارند. بقیه سیم ها استفاده نشده است.
استاندارد T-568B: این استاندارد زمانی محبوب شد که کابل های Cat6 جایگزین کابل های نسل پنجم شدند. البته استاندارد T568B به طور کامل جایگزین T568A نشده است و همچنان شبکه هایی از T568A استفاده می کنند. اما شبکه های جدید بیشتر با T568B هستند. این استاندارد در اکثر شبکه های اترنت جدید دیده می شود. در T568B از چهار سیم برای ارسال و دریافت اطلاعات استفاده می کنیم که عبارتند از: نارنجی و نارنجی سفید برای ارسال داده و سبز و سبز سبز برای دریافت داده. سیم های دیگر داخل کابل بی فایده هستند.
تفاوت بین کابل های شبکه بر اساس رنگ چیست؟
رنگ بندی کابل شبکه، زمانی که قصد دارید تجهیزات شبکه را به یکدیگر و به شبکه اصلی متصل کنید، باید به رنگ کابل شبکه و نوع استاندارد آن توجه کنید. شما نمی توانید کابل ها را هر طور که می خواهید وصل کنید. به طور کلی برای کابل های سوکت و کانکتور باید مشخص کنید که این کابل چه دستگاه هایی را به هم متصل می کند و سپس نوع مناسب آن را انتخاب کنید. در ادامه شما را با انواع کابل شبکه بر اساس این استانداردهای سوکت آشنا می کنیم.
کابل شبکه ضربدری: کابل شبکه ضربدری یا (CrossOver) کابلی است که از دو استاندارد مختلف در دو طرف آن استفاده می کند. یعنی اگر از استاندارد T568B در یک سر کابل استفاده می کنید، سر دیگر آن باید به استاندارد T568A متصل شود. در واقع فرستنده ها و گیرنده های دو سر کابل باید تعویض شوند. از این نوع کابل زمانی استفاده می کنیم که بخواهیم دو دستگاه از یک نوع مثلا دو کامپیوتر را به هم وصل کنیم یا کامپیوتر را به روتر وصل کنیم (کابل Cross در این حالت کارت شبکه شما را متصل می کند ارسال به روتر Receive و بالعکس).
کابل شبکه مستقیم: کابل های شبکه مستقیم یا (Straight)، زمانی استفاده می شوند که می خواهید دو دستگاه مختلف را به یکدیگر متصل کنید. در کابل های مستقیم یک استاندارد خاص در هر دو انتها استفاده می شود. یعنی یا به استاندارد T568B وصل می شوند یا T568A. بنابراین در یک کابل مستقیم، گیرنده های کابلی شما در هر دو طرف یکسان هستند. در کابل های شبکه مستقیم ابتدا و انتهای کابل با یک ترتیب رنگ ضرب می شود. پچ کوردهای آماده موجود در بازار نیز از این نوع رنگ استفاده می کنند. این نوع کابل زمانی استفاده می شود که هدف اتصال یک دستگاه کامپیوتر به یکی از تجهیزات شبکه (مانند سوئیچ، روتر، اکسس پوینت و غیره) باشد.
کابل رول اور: کابل های رول اورکه به آن کابل های کنسول سیسکو یا کابل های کنسول نیز می گویند، برای اتصال کامپیوتر به پورت های کنسول روتر یا سوئیچ استفاده می شود. روترها و سوئیچ ها معمولا دارای هر دو پورت اترنت و پورت کنسول هستند. پورت کنسول به شما امکان می دهد به یک روتر متصل شوید یا آن را متصل و پیکربندی کنید. اگر پورت اترنت فقط برای اتصال به شبکه باشد. کابل های رول اور از دو طرف کاملاً موازی به هم متصل می شوند.
به عبارت دیگر از یک طرف از استاندارد T568B استفاده می کنیم و از طرف دیگر رشته سیم ها به ترتیب معکوس نصب می شوند. به خاطر داشته باشید که در یک سر کابل رول اور سوکت نداریم، بلکه یک کانکتور DB9 داریم. البته امروزه برای این نوع کابل ها از اتصالات USB نیز استفاده می شود. در این مقاله سعی کرده ایم رنگ های استاندارد کابل شبکه را به شما آموزش دهیم تا بتوانید به راحتی کابل شبکه را وصل کرده و اتصال صحیح را برقرار کنید. همچنین شما عزیزان میتوانید برای آشنایی بیشتر با انواع کابل شبکه به مقاله ی کابل شبکه چیست مراجعه کنید. همچنین شما عزیزان میتوانید جهت تهیه انواع کابل شبکه و خرید تلفن تحت شبکه گرنداستریم به فروشگاه آنلاین ایمن ارتباط مراجعه نمایید.